Å følge gongens vei

«Jeg følger gongens vei i livet og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve den fantastiske vibrasjonen gongen gir,» sier gongmester Tor Arne Håve. Gongen ble som et viktig vendepunkt i hans eget liv. Møt Tor Arne på Wellbeing Festival i Trondheim 2.-4. mars 2018.

Av Eirik Svenke Solum. Intervjuet er hentet fra magasinet VISJON.

Møt gongmester  Tor Arne Håve og opplev gongbad på Wellbeing Festival på Scandic Lerkendal 2.-4. mars!

**

– Når jeg står foran den store gongen og spiller på den, så vibrerer det så sterkt at jeg kan kjenne det flere dager etterpå. Jeg kjenner meg mer levende, sier Tor Arne Håve. Han har vært leder i næringslivet, er utdannet fra BI, i tillegg til å være lærer innen yoga og en rekke andre selvutviklingsretninger. Interessen for det indre arbeidet ble vekket i forbindelse med en sykdomsperiode.

– Jeg fikk mononukleose – kyssesyken – og da ble jeg tvunget til å lytte innover i stedet for bare å konkurrere og fokusere på karriere. Jeg var produktleder med høy årslønn. Jeg har hatt en veldig strek driv i meg, som tok meg dit. Men denne driven kan også gjøre at kreftene blir brukt feil.

Gongen har vært en viktig støttespiller på veien tilbake til livet.

–– Jeg ble sykemeldt. Veien tilbake har blitt til en indre reise. Det er en underlig reise – som ingen kanskje blir riktig ferdig med. Men det har også vært en gave.

Vibrasjoner

– Hva er egentlig en gong?

– Enkelt forklart er det en slags metallplate, med rund form. Den er laget av syv forskjellige metall-legeringer, som gjør at det oppstår elektriske spenninger. Selv om metall ser helt tett ut så er det ikke egentlig slik. Da ville det ikke oppstå vibrasjoner, slik det gjør i en gong. Når man slår på den med en mallet eller noe mykt, så fortrenges spenningene mellom de forskjellige metallene. I tomrommene skapes det bølger. Det skaper vibrasjon som utløser lydbølger. Disse treffer igjen oss, gjennom luften.

Yogi Bajan uttalte at ”The Gong is God”. I aller videste forstand tenker også jeg at gongen er Gud. Den er som et vesen i seg selv, den innehar egenskapen å bevege liv og framstå levende. I den fortsand at den har elektrisitet, bølgekraft, strømmer og puls, som oss. Jeg ser på gongen som en representant for et eget univers, med sin form.

– Mange har kanskje sett en gong i musikksammenheng. Men hvordan er det du arbeider med gongen?

– Det er et interessant spørsmål, siden man kan spørre ”hva er musikk?” Og det er helt riktig at jeg ikke jobber med musikk, i tradisjonell forstand. Selv om det kan gi en musikalsk opplevelse når jeg har et gong-bad, en lydreise eller en gongkonsert. Det kommer toner og overtoner fra gongen, som vi kan kjenne igjen som elementer fra det musikalske.

Samtidig jobber jeg med å intonere meg selv med gongen. Slik at jeg forsøker å være i ressonans med lydbildet som oppstår. Jeg prøver å være så åpen som mulig. Jeg er der for dem som er tilstede, og vi skaper en helhetlig ressonans. I tilllegg synger jeg overtoner, slik at jeg blir et instrument selv også. Alle som er tilstede, blir instrumenter for lyden og universet som er der og da. Det er dét jeg synes er det vakre! Det oppstår en healing i dette feltet.

Lydhealing

– Kan du si mer om hvordan denne lydhealingen skapes?

– Jeg kan nok ikke svare noe absolutt sant om det. En forutsetning for healing – uten å svare på hva healing dypest sett er – er åpenhet. Som når vi sier at vi har ”et åpent hjerte”, uten at vi kan definere hva dét er. Det må man kjenne på selv.

I et møte med et annet menneske kan det åpnes noe nytt i deg, kanskje noe beveges på, kanskje tårene kommer, en følelsesmessig tilstand, som kan gi en opplevelse av at noe slipper og at vi blir helere.

Når bevegelsen av lyd kommer til deg og møter kroppen, ser jeg eksempler på at det kan treffe punkter i oss hvor det kan være smerte eller sykdom. Også uten at vi selv har vært klar over det. Gong-behandling og syngebolle-behandling kan trenge dypt i oss og løse opp vanskelige tilstander. Gjennom vibrasjonen det skaper.

Så hva er healing? Skapelse, noe fødes, noe varer og noe dør. Og alt skjer samtidig. Det er som treenigheten av fødsel, liv og død.

Første møte

– Hvordan oppstod din interesse for gongen?

– Jeg ble tatt med av min nåværende gongmester-kollega Anne Siri, som fortalte om to gongmestre som skulle komme til Norge. Det var den 11.11.2011, som jeg la merke til at var en spennende dato. Det jeg syntes var litt rart var at jeg var den eneste mannen på arrangementet. Uten om de to mennene som ledet det.

Om kvelden, 11 minutter på 11, skulle det spilles i 11 minutter, og det var noe som skulle skje over hele verden. En gongstafett for fred. Jeg ble igjen for å være med på dette. Opplevelsen ble veldig sterk. Jeg følte meg så tatt imot, som mann, og det skapte en sterk følelse av helhet i meg. Dagen etter kjøpte jeg min første gong.

Rådyret

Tor Arne forteller en fantastisk opplevelse han hadde for noen år siden, da han var på seminar i Gøteborg. En morgen bestemte han seg for å ta en joggetur i parken.

– Jeg tar på meg joggesko og går ut. Så ser jeg et nydelig rådyr som står og gresser rett ved parkeringsplassen. Det var en duggfrisk morgen, med litt yr i lufta. Et lite øyeblikk møter jeg blikket til rådyret, før det snur seg og tripper av sted, inn i skogen.
Jeg fikk lyst til å følge etter og tok samme vei. Men det ble jo borte, og jeg forstod ikke hvor det hadde blitt av, siden det løp langs et gjerde. Men så fant jeg et hull i gjerdet. Et stort tre hadde rast og laget en åpning. Jeg gikk igjennom der, men så ante jeg ikke hvor jeg var. Jeg gikk gjennom et tett kratt, langs et lite bekkefar. Der fant jeg en liten sti igjen. Og plutselig ser jeg rådyret igjen, rett foran meg. Igjen tittet det på meg.

Det løp videre igjen, opp mot en topp. Og jeg fulgte det som om det viste vei og guidet meg. Jeg kom til toppen. Der rådyret ble helt borte igjen. Da ville jeg roe ned og valgte en annen sti tilbake. Jeg gikk ned en bakke, og kom jeg til et skille på stien, med én til høyre og én til venstre. Og på venstre side dukker rådyret opp nok en gang. Det springer rett ned i et villniss og blir borte nok en gang. Jeg tar samme vei.

Der ser jeg plutselig en stor gong som henger mellom trærne! På stativ.

Umiddelbart opplevde jeg at jeg hadde blitt vist hit. Jeg kjente at jeg er på rett vei i livet. Da jeg gikk videre på stien, ser jeg at det henger en gong til. Og enda en!

Jeg ante ikke noe om hvorfor de var her. Men dette viste seg å være del av et stiløp, rett bak botanisk hage i Gøteborg.

Da jeg kommer tilbake til seminaret og forteller om den fantastiske opplevelsen jeg hadde hatt sier en av de andre til meg at et møte med et rådyr symboliserer veien du skal følge.

Det var en sterk opplevelse. Nå følger jeg gongens vei. Hvor enn den bringer meg.

Indre ledelse

Tor Arne tror mange, spesielt menn, kunne ha utbytte av å utforske det som finnes i seg selv. Og at det finnes mange veier innover man kan følge.

– Jeg tror de aller fleste mennesker vil ha utbytte av å ta en litt dypere reise i seg selv, der man får lov til å kjenne at man lever mer. Det finnes en naturlig motstand i mennesket. Men kommer vi forbi denne motstanden mot endring i oss, så skapes mer lykke. Mer tilfredshet.

Jeg oppfordrer selvfølgelig alle kvinner til å dra med seg mennene siden, f.eks. til et gongbad. Og at man står litt på for kjærlighet og det å tørre å åpne hjertet sitt. Menn er kanskje litt redde for at hjertet skal briste litt. Men det er så godt!

 

Drammen Sacred Music Festival

Tor Arne er aktiv medarrangør av Drammen Sacred Music Festival. Hvert år i september samles utøvere fra spirituelle tradisjoner fra hele verden til denne unike festivalen i Dammen. Kirker og andre hellige rom fra flere verdensreligioner åpnes for musikk fra ulike trosretninger. Og forskjellige religiøse samfunn møtes med og i musikken.

Dette har også vært en viktig arena for Tor Arne – og gongen. Her har besøkende kunnet oppleve gongbad i tillegg til gong puja, hvor man bades i gonglyd natten igjennom. Våken eller sovende.

– Dialogene og møteplassene festivalen skaper er helt unik. Musikalske opplevelser, kulturmøter, f.eks. sufimusikere fra Pakistan som slipper til i kirkerommet og spiller for full kirke. Det er opplevelser som beveger oss og inviterer til å komme inn i et nytt rom. Og å utvide bevisstheten på en ny måte. Sterke kjærlighetsfulle møter. Med utgangspunkt i musikk, sier Tor Arne Håve.

 

**

Tor Arne Håve holder jevnlige konserter og gongbad i Emmanuel Vigelands mausoleum i Oslo. Møt han på Wellbeing Festival Alternativmessen i Trondheim 2.-4. mars 2018

**

Om Tor Arne

Tor Arne Håve er gongmester. Født i 1964. Han har bred og variert bakgrunn, med utdanning i blant annet; Master of Management (organisasjonspsykologi), international økonomi og markedsføring, han er yogalærer, gongmester og utdannet innen TRE LII  – Trauma and Tension Releasing Exercises. I tillegg er han sertifisert instruktør i silvametoden og jobber nå med en utdanning innen bioenergetisk analyse. Et arbeid han allerede har mangeårig erfaring med.
Hans første utdanning var som elektriker.

Tor Arne er opptatt av det som skaper gode forhold mellom mennensker, både som enkeltindivider og grupper. I sine foredrag bruker han lek og humor, med en forsiktig, men leken, tilnærming til individet. Han følger buddhismens prinsipper om uendelig glede, kjærlighet, medfølelse og likeverd for alle levde vesener.

Personlig følger han også en buddhistvei (Vajrayana), hvor disse kvalitetene er sentrale: åpenhet, ærlighet, selvuhøytidlighet, fryktløshet, humor, selvinnsikt, medfølelse, mental fleksibilitet, treningsvillighet – og at man er villig til å gi opp alle ego-tripper.

 

 

Comments are closed.